Blog
2/4/2024

5 vragen over het YourUX -lab

Ons UX-lab is vernieuwd. Naast de spiegelmuur hebben we nu twee grote schermen, waardoor we je verschillende manieren van ‘meekijken’ makkelijk kunt combineren. Gezichtsuitdrukking, scherm interactie of door de eyetracker, waarom kiezen als je alles kunt hebben?

Wat is het YourUX-lab?

UX-onderzoek voeren we natuurlijk veelal uit achter een laptop of telefoon. Maar om goed te kunnen zien hoe testers opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden hebben wij in onze onderzoeksruimtes speciale apparatuur en direct zicht op de gebruiker via een spiegelmuur. In de meekijkruimte zie je daarnaast een livestream van het scherm waarop getest wordt, een camera die het gezicht registreert en we tonen via eyetracking welke elementen wel of niet opvallen.

Wat houdt meekijken met een user test in?

In de meekijkruimte is altijd een onderzoeker van YourUX aanwezig. Dit geeft de mogelijkheid om de belangrijkste bevindingen direct te bespreken. Onderzoeker en opdrachtgever kunnen met elkaar sparren over wat ze zien en horen. Tussentijds kunnen we eventueel schakelen met de testbegeleider voor aanvullende vragen. Wij zorgen dan dat alle aantekeningen op dezelfde plek verzameld worden en evalueren na afloop met elkaar wat iedereen gezien heeft.    

De opstelling voor de meekijkers is geoptimaliseerd voor het volgen van de verschillende streams. Thuis of vanaf kantoor meekijken kan zeker ook, maar de beelden zijn op een kleiner scherm minder goed te volgen. Thuis meekijken betekent vaak of de livestream, of de camera van het gezicht, of de eyetracker. Het combineren van de beelden gaat minder goed.  

Waarom zou je een user test willen doen in een UX-lab?

Naast dat het meekijken fijner gaat in het lab, merken we dat de teamspirit die ontstaat bij het samen meekijken op locatie gewaardeerd wordt door onze klanten. Het is ook een vorm van teambuilding en omdat het team op locatie komt is er de volle aandacht voor het project en de doelgroep.  

Testen in het lab heeft verder een aantal voordelen boven remote testen, met als belangrijkste voordelen dat je in een fysiek gesprek makkelijker ‘tussen de regels door’ kunt lezen en dat alle faciliteiten goed geregeld zijn. Doordat een tester op een telefoon of laptop van het lab meedoet, kunnen we een prototype van tevoren ook op het specifieke toestel testen met de designer en weet je zeker dat alles soepel werkt. Ook kan de testbegeleider makkelijk iets klaarzetten of begeleiden in een labtest als we werken met een prototype concept waarbij we ‘doen alsof’ iets al werkt.  

Een betere vraag is dan misschien waarom zou je niet willen testen in een UX-lab?

Het is zeker niet altijd beter om in een lab te testen. Er kunnen ook redenen zijn om te kiezen voor remote testing. Denk aan respondenten die moeilijk op locatie kunnen komen vanwege hun beroep, woonplaats of een fysieke beperking. Of aan meekijkers die er graag bij willen zijn maar niet voor een dagdeel naar Rotterdam kunnen komen.  

Voor teams die wel graag samen meekijken bieden we ook een tussenvorm; het pop-up lab. We hebben een ruimte met een groot scherm nodig en nemen één extra scherm mee. Op locatie bouwen we dan een meekijkruimte. Het rechtstreekse beeld van de spiegelmuur heb je dan helaas niet, maar de beleving is toch beter dan iedereen thuis achter zijn eigen laptop.  

Wat laat je testers zoal doen in het YourUX-lab?

Een deel van de onderzoeken in het lab gaat om het gebruikersgemak van een website of app. Dat kan een bestaande website of app zijn, maar ook een prototype of ontwerp dat nog in ontwikkeling is. Een ander deel van de onderzoeken gaat om het uitzoeken waar gebruikers behoefte aan hebben voor conceptontwikkeling of toetsen of een concept aansluit bij de behoefte van de doelgroep. In een lab kun je goed doorgronden waarom iets wel of niet aanspreekt.  

Het kan ook heel leerzaam zijn om je doelgroep een applicatie van een concurrent te laten gebruiken of ze gewoon eens te vragen om te laten zien hoe ze iets doen, aanvragen of regelen. Er zijn veel handelingen die gemak en ongemak geven waar mensen zich niet bewust van zijn en wat ze dus ook nooit in een vragenlijst in zullen vullen. Dat kun je wel zien in een lab.  

Iedere maand een kant-en-klaar kennispakketje

...direct in je mailbox!

test