Voldoet je idee of concept aan de verwachtingen?

Het begon met een idee dat inmiddels is uitgegroeid tot een eerste UX-design of concept. En dan zoek je zekerheid: moet ik dit pad wel verder bewandelen? Met een concept test kun je toetsen of je gebruikers net zo enthousiast zijn als jij. En, belangrijker nog, of het concept voldoet aan hun verwachtingen en behoeftes.

Met de concepttest je idee of concept van je website of app onderzoeken

De situatie

  • Voldoet je idee of concept aan de verwachtingen?

Een concept test is vooral heel geschikt als je ontwerp nog niet concreet uitgewerkt is. Je hebt nog geen uitgebreide designs en vaart eigenlijk nog op je eerste idee.

We leggen de concepten van jouw website of app voor aan (potentiële) gebruikers. Zo zie je of jouw concept voldoet aan de verwachtingen en tegemoet komt aan de behoeftes van gebruikers. Ook als je twijfelt tussen twee versies, is een concept test een goede manier om te kijken wat het beste werkt.

Aanpak

  • Zien hoe gebruikers mock-ups ervaren
  • Meekijken, ook op afstand
  • Samen onderzoeken en analyseren

Tijdens de concept test gaan gebruikers je website of app concept uitproberen, bijvoorbeeld in de vorm van een schets, mock-up of prototype. Onze UX-experts vragen hen tijdens het gebruik hardop te denken en toelichting te geven op hun vragen. Met onze eyetracking tool zie je waar het oog van de gebruiker op valt. Want horen wat gebruikers zeggen én zien wat ze doen helpt je aan een compleet beeld van de ervaring.

Ook kunnen jij en je collega’s meekijken en zijn jullie live getuige van alle reacties tijdens op jullie concepten. Dit levert exclusieve waardevolle informatie op.  

Tijdens het onderzoek kunnen jullie observaties delen via een interactief Miro board. Ook staan jullie direct in contact met de onderzoekers, waardoor je tijdens het onderzoek via hun vragen aan de gebruiker kan stellen.

Na afloop van de gesprekken bespreek je samen met de onderzoekers de belangrijkste bevindingen in een korte debrief sessie.

Typische Concept Test

6-8 individuele interviews per doelgroep
45 minuten per gesprek (online of fysiek)
Binnen 3 weken heb je het antwoord op jouw UX vraag

Resultaat

  • Visuele feedback met concrete verbeterpunten

De belangrijkste inzichten leggen we vast in een visueel rapport met screenshots en concrete aanknopingspunten. We geven je een duidelijk overzicht van alle plus- en minpunten en van alle elementen die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van jouw concept of concepten.

We onderbouwen de resultaten met citaten van de gebruikers of een video met highlights. Zo kun je direct aan de slag met concrete verbeterpunten!

Esra Knook

Esra Knook

UX Researcher

Meer weten over UX-onderzoek?

Wil je kennismaken of heb je nog vragen?

Esra

staat voor je klaar!